XXX Jornades Jurídiques de la Facultat de Dret, Economia i Turisme - I Congrés de Dret Agroalimentari de la UdL
LA CONSTRUCCIÓ DE SISTEMES AGROALIMENTARIS SOSTENIBLES: PROPOSTES DES DEL DRET
15, 16 i 17 de novembre de 2023
Campus de Cappont UdL
Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera - C. Jaume II, 67
Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme - C. Jaume II, 73
25001 Lleida
PRESENTACIÓ
Les XXX Jornades Jurídiques de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL, acullen enguany el I Congrés de Dret Agroalimentari de la UdL en el marc del qual es discorrerà durant el 15, 16 i 17 de novembre de 2023 sobre “La construcció de sistemes alimentaris sostenibles: propostes des del Dret”.
La temàtica del Congrés gira al voltant de dos eixos. D’una banda, el concepte de sistema agroalimentari, entès com el conjunt d’actors, i les relacions que s’estableixen entre ells en un determinat espai i temps, que de forma més o menys directa participen en la producció de béns o la prestació de serveis adreçats a satisfer les necessitats alimentàries de consumidors. Es tracta, doncs, d’un concepte ampli que abasta tots els actors de la cadena alimentària i totes les activitats i relacions que es donen en el seu sí. D’altra banda, l’altre eix temàtic és el de la sostenibilitat, entesa en sentit ampli des de que el concepte va penetrar el Dret mediambiental internacional amb la Declaració d’Estocolm de 1972, i que comprèn tres dimensions: la sostenibilitat mediambiental, l’econòmica i la social.
Així doncs, l’objectiu del Congrés és explorar la rellevància i el paper del Dret en la construcció de sistemes agroalimentaris sostenibles mediambientalment, econòmica i social.
Considerem que es tracta d’un tema d’interès per diferents motius. D’entrada, és generalment acceptat per la comunitat científica que el model agroalimentari dominant actual —global, intensiu, extensiu i industrial— no és sostenible, ja que genera nombroses externalitats negatives posades de manifest en informes científics de reconegut prestigi. Entre aquestes externalitats destaquen les socials, les econòmiques i les ambientals. Pel que fa a les socials, el model agroalimentari dominant, tot i caracteritzar-se per la seva capacitat productiva intensiva, paradoxalment, de vegades, impedeix la satisfacció del dret a una alimentació adequada, a més de ser extremadament injust econòmicament amb els petits i mitjans productors primaris, les baules més febles de la cadena alimentària, incapaces de controlar el preu de venda del resultat de la seva activitat productiva. És un model, doncs, poc sostenible en termes d’equitat i justícia per els actors més febles de la cadena, on també cal incloure els consumidors. Pel que fa a les nombroses externalitats negatives ambientals, un terç de l’espai terrestre està ocupat per la producció agrícola, contribuint a la desforestació i a la pèrdua de la biodiversitat; a més, el sector agroalimentari genera un terç de les emissions totals de gasos d’efectes hivernacle.
Així, aquest model agroalimentari imperant difícilment pot perdurar en el temps sense esgotar els recursos naturals o danyar greument el medi ambient, a més de generar iniquitats, de manera que cal un canvi en la producció, la transformació, la distribució i el consum d’aliments. Existeixen ja múltiples propostes i alternatives per pal·liar les esmentades externalitats negatives —sistemes alimentaris locals, l’agroecologia, el canvi dels hàbits alimentaris, el comerç just, la incorporació de tecnologies agroalimentàries i la innovació, etc.— en la construcció de les quals el Dret està cridat a jugar un paper transcendental com a instrument d’ordenació.
D’altra banda, considerem que l’objecte del Congrés resulta d’interès per les sinèrgies que genera i el potencial que acumula, així com per la seva innegable connexió amb el territori lleidatà. Les sinèrgies es posen de manifest quan és possible que des de diferents branques del Dret es pugui amb comoditat dialogar sobre el tema que és d’un marcat caràcter transversal. Sinèrgies que poden estendre’s com és obvi a d’altres àmbits del coneixement com l’economia o l’agroecologia. A banda de l’anterior, és clara la connexió del tema del Congrés amb el nostre territori, on el sector agroalimentari ocupa un lloc preeminent. Per fer-nos-en només una idea, segons la Conselleria d’acció climàtica, l’any 2022 la província de Lleida va exportar a tercers països productes agroalimentaris per valor de 1.830,94 milions d’euros, la qual cosa representa un 13,1 per cent més que l’any anterior. A més, les exportacions agroalimentàries de Lleida representen el 12,33% del total de Catalunya.
En fi, les XXX Jornades Jurídiques pretenen connectar amb les necessitats del territori i dels seus principals actors econòmics i socials, posant de manifest l’excel·lència científica de la UdL i el paper imprescindible de les ciències jurídiques en aquest àmbit del coneixement. Per fer-ho, comptarem al llarg d’aquests tres dies amb experts nacionals i internacionals en la matèria, a més de joves recercadors que aplegarem en un conversatori, i la participació de les veus d’empreses del sector que participaran en dues taules rodones.
Us convidem a endinsar-vos en el programa, i us animem a participar en el I Congrés de Dret Agroalimentari de la UdL. Us hi esperem!
Laura Salamero i Antonio Ezquerra
Directors del I Congrés de Dret Agroalimentari de la UdL